Europarlamentarul britanic Andrew Duff pregateste un raport privind schimbarea sistemului electoral pentru alegerile europene. Una din schimbarile majore ar fi introducerea unei liste suplimentare, prin care ar urma sa fie alesi direct europarlamentari 'transnationali'. "Trebuie sa amelioram calitatea conducerii in Parlament," spune el.

Multe s-au schimbat de la primele alegeri europene, care au avut loc in 1979, dar nu si procedura electorala. Liberalul britanic Andrew Duff considera ca a venit timpul pentru a schimba lucrurile. De cativa ani lucreaza asupra unei reforme a sistemului electoral.

Parlamentul European este cel care poate propune schimbari in procedura electorala. Daca ideile lui Duff sunt aprobate, unele tari vor trebui sa schimbe constitutia in ceea ce priveste varsta de la care europenii pot vota sau pot candida in alegeri. O parte din eurodeputati se indoiesc insa de necesitatea schimbarii sistemului.

Conform lui Duff, schimbarile sunt necesare, deoarece „in ultimii 10 ani, puterea Parlamentului a crescut, fara insa ca acesta sa devina mai popular“. El doreste ca noul sistem electoral sa intre in vigoare inainte de alegerile europene din 2014.

O lista transnationala

Duff crede ca cea mai importanta schimbare este stabilirea unei liste transnationale, ce va aduce o dimensiune europeana alegerilor. Reforma aduce schimbari calitative fata de convergenta deja existenta in sistemele electorale nationale deoarece „disloca monopolul statelor asupra alegerii eurodeputatilor“.

Cu toate acestea, reforma „nu va distruge puterea statelor, ci suplimenteaza controlul pe care il au partidele nationale asupra procesului electoral cu o influenta mai directa a Parlamentului European si a partidelor europene“, a spus Duff.

Doua voturi

Eurodeputatul Duff propune ca cetatenii europeni sa aiba doua voturi in alegerile europene: unul pentru un candidat national si unul pentru un candidat european. 25 din eurodeputati vor fi alesi astfel la nivel european si ar putea avea un rol mai important decat ceilalti deputati.

„Trebuie sa amelioram calitatea conducerii in Parlament. Ma astept ca deputatii provenind de pe lista transnationala sa fie oameni puternici, dar nu mi-e teama. De acest lucru avem nevoie, de fapt, in Parlament“, a mai spus domnul Duff.

Proiectul de reforma electorala trebuie ratificat de parlamentele nationale si aprobat de Parlamentul European.

Sursa: PE